Melkveebedrijf met 800.000 L met 60 meststieren op 157 ha in het departement Haute-Saône (70) Ref. IVH 323

€ 1.650.000 exclusief

Omschrijving

ONDER VOORBEHOUD VERKOCHT

Structuur :

De rechtsvorm van het bedrijf is een GAEC met vader en zoon.

Grond:

De totale bewerkbare oppervlakte is ongeveer 157 ha.

Hiervan is 100 ha bij de koop inbegrepen. Daarnaast zijn er 2 andere eigenaren die hun grond in langdurige pacht uitgeven.

De huiskavel bestaat uit ongeveer 30 ha direct aan de gebouwen en 12ha op 300 m afstand. Zeer geschikt voor het beweiden van het melkvee. Dan is er 30ha binnen een straal van 2 km en  2 blokken van 12ha op 5 en 6 km. Tenslotte is er nog een blok van 5 ha op 12 km.

De gepachte grond ligt op 20 km. Dit is 30 ha weidegrond voor de pinken ( plus 20ha bos ) en een grasperceel van 14ha om te maaien. De andere eigenaar heeft een perceel van 13ha op 22 km afstand.

Op alle weidepercelen is zijn drinkbakken aanwezig en goede omheiningen. Het bedrijf heeft een groot deel van de percelen in een plan MAEC (Agromilieu-klimaatmaatregelen), waardoor er extra premies zijn voor het iets later maaien en de variatie in de flora.

Het bouwplan bestaat uit ongeveer  23ha maïs, 4ha Sorgo, 10ha tarwe en 13ha tijdelijk gras en 120ha permanent grasland.

De grondsoort is een klei/ leemgrond, watervasthoudend. Het terrein is licht glooiend en het gebied ligt op 300m boven de zeespiegel.

Bedrijfsgebouwen:

Het bedrijf bestaat uit 2 sites met een privépad ertussen van 100m.

-De koestal uit 2015 van 2000 m² heeft ligboxen en dichte vloeren. Met een trekker wordt de mest over een roosterput geschoven en op de overdekte mestplaat 600 m² gestapeld.  Hier staat voorin de voerautomaat met 2 stations en 1 soort krachtvoer.  Dan kunnen de koeien doorlopen naar de buiten uitloop met een grote waterbak.

Door de vele lichtplaten en de grote hoogte in de meststal is het aantrekkelijk voor de koeien om hier te verblijven; Voor hun rust tgaan ze terug naar de ingestrooide  ligboxen. Het dak van de koestal is geïsoleerd, de zijwanden met houten planken afgewerkt, waardoor er een ventilatie en goed stalklimaat ontstaat. De voergang is breed en opgehoogd, zodat er een goed overzicht over het vee is. De wachtruimte heeft een roostervloer met mestput, de melkstal is een 2 x 8 visgraat met afname en ontsmettingssysteem van de melk stellen. De vloer van de melkput is verwarmd en voorzien van rubber matten, voor het comfort van de melker.

-De stal van de meststieren uit 2008 van 470 m² heeft ook een geïsoleerd dak , een verhoogde voergang en is voorzien van echt stevig hekwerk.   Hier is plaats voor ongeveer 60 meststieren.

-Een loods van  500 m² met ook  een geïsoleerd dak (anti-condens) voor losse opslag van graan veevoer, zaaigoed etc..  Deze loods wordt ook gebruikt als stalling voor machines.

– De nieuwe stroloods  420m² uit 2020, is 7 m hoog: hier kan hoog gestapeld worden en kunnen wagens gekiept worden.

Bij al deze gebouwen hebben de dakspanten een dusdanige overspanning dat er geen steunpalen in het midden staan, waardoor geen hinder tijdens het strooien of manipuleren met materieel.

Het erf is ruim opgezet, overal verhard met waar nodig voorzien van betonplaten.

Er liggen 5 sleufsilo’s op het bedrijf met nette afwatering op de mestputten. de laatste is in 2020 gemaakt.

De kalfjes zitten eerst in iglo’s, daarna is er een speciale groeps kalverstal, volledig geïsoleerd met houten beschotting; voorzien van een drinkautomaat met 2 stations.  Als ze van de melk af zijn komen de kalveren in een andere stal. En daarna schuiven ze langzaam door in de 2 jongveestallen , dit zijn de oudere gebouwen van het bedrijf. Maar ook hier is in 2003 een overdekte mestplaat gemaakt en is een ronde gierput aanwezig.

In principe wordt al het vee aangehouden, de eigen stiertjes worden afgemest; daardoor is er in verhouding veel jongvee aanwezig.

Bij de oudere stallen staat ook nog een tweede hoge hooi/stroloods en de vroegere melkstal dient als opslag.

Veestapel:

De veestapel bestaat uit ongeveer 80 melkkoeien van het ras Montbéliarde , met nog enkele Holstein kruislingen.

De KI  is 100% Montbéliarde.  Ze geven gemiddeld  9400 L per jaar ,volgens de gegevens van de melkcontrole.

De kudde is uitzonderlijk rustig, met goed gebouwde grote koeien met mooie uiers.

Er is momenteel een melkreferentie van 800.000 L bij Sodiaal, het is mogelijk om bij installatie iets meer de verkrijgen. Ook is  het mogelijk om voor de streekkaas “ AOP Gruyère”  te gaan leveren. Dit levert 0.5 cent per liter extra op, maar dan moet er voldaan worden aan 100% Montbéliarde en 100% hooi als ruwvoer.

Dan zijn er ook het bijbehorende jongvee, totaal ongeveer 70 stuks voor de melkveeopfok.

De meststieren worden als voorraad beschouwd en dus op dagwaarde geschat en extra berekend; deze overname is niet verplicht. Deze bedrijfstak hoeft dus niet voorgezet te worden.

Werktuigen: 

Een lijst is op aanvraag beschikbaar; in de vraagprijs is een bedrag van 150.000 € opgenomen voor de noodzakelijke machines. Er zijn keuzemogelijkheden en ook het niet overnemen van machines is een optie.

Woning:

Aan het begin van het bedrijf staat de woning. Met twee oude schuren vormt dit een apart erfje.

Het huis met een woonoppervlakte van 200 m² moet gerenoveerd worden. Indeling: ruime keuken, kantoor, kleine woonkamer en 2 slaapkamers op de begane grond; 3e slaapkamer op de verdieping.

Bij dit huis bevindt zich nog een soort appartementje dat ook volledig gerenoveerd zou moeten worden.

Centrale verwarming op hout gestookt, alles enkel glas en geen isolatie.

Het is mogelijk om in het dorpje, op zo’n 500 m van het bedrijf, een extra tweede en/of derde huis te kopen: een opknapper of een nieuw huis.

 Locatie:

Het bedrijf ligt tegen het dorpje aan met zo’n 130 inwoners, waarvan nog  3-4  boerenbedrijven, maar het dorp heeft geen geen winkels.

Op 4 km ligt een iets groter dorp voor de eerste levensbehoeften. Hier is ook een lagere school.

Op 20 km ligt VESOUL dit is een stad met middelbare scholen, supermarkten, bouwmarkten en een ziekenhuis.

Het bedrijf ligt op ongeveer 120 km van BAZEL, op de Duits-Zwitsere grens.

Maastricht ligt op 450 km afstand, nog geen 5 uur rijden.

Bedrijfstoeslag:

In 2022 bedroeg de totale toeslag voor het bedrijf  ongeveer    € 65.000.

Vraagprijs

voor  100 ha  grond in eigendom, de bedrijfsgebouwen en de woning, de melkveestapel,  een deel van het materieel, de overdracht van pachtcontracten (57 ha) en de toeslagrechten. 

Prijs:     1.650.000 €                                                           Exclusief  voorraden en mestvee,  5% makelaars-kosten voor de koper,                                                   Exclusief notaris- en overnamekosten         

Genoemde vraagprijzen zijn indicatief, niet contractueel.
Zaken, cijfers en prijzen in de tekst kunnen afwijken van de werkelijkheid.
Informeer naar de laatste stand van zaken per e-mail; info@avs-europe.nl
Of bel Annemiek: 0033-7 86 28 07 79