Loading...

Biologisch bedrijf met 400 melkschapen en 20 melkkoeien met 95 ha land; kaasmakerij en gîte. Departement Nièvre (58) Réf. IVH 276

€ 945.000 exclusief

Omschrijving

Omschrijving:

Een goed draaiend bedrijf met een eigen verwerking van  de melk van  zowel 400 schapen als ook van de 20 Montbéliarde koeien. Recente schapenstal en kaasmakerij. Het  bedrijf  wordt gerund door de eigenaar met 6 man personeel.

De kaasmakerij kan autonoom doordraaien, al het personeel is bereid om te blijven werken voor de nieuwe eigenaar

Verkaveling en bouwplan:

Er is hier sprake van 90 ha landbouwgrond en 5 ha bos en een meer van 1 hectare.

Hiervan ligt 80 ha koopgrond direct rond de boerderij  waaronder de 5 ha bos. Daarnaast is er 15 ha pachtgrond op 10 km afstand. De oprijlaan is eigendom van het bedrijf, de eigenaar van het ernaast liggende kasteeltje heeft het gebruiksrecht van deze weg. Er is nog 4,5 ha extra grasland die bij het kasteel hoort, deze wordt met een jaarcontract ook gebruikt door het bedrijf, maar is niet mee gerekend in de hiervoor genoemde bedrijfsoppervlakte.

Alles is hier blijvend grasland ; met als grondsoort  een niet gedraineerde klei/leemgrond .  Alle percelen bij het bedrijf zijn afgerasterd met schapengaas, afgesloten met nette metalen landhekken; op elk perceel is drinkwater. De boswallen worden goed onderhouden en al het hout wordt versnipperd en gebruikt voor de verwarming in de kaasmakerij.

Het bedrijf is al meer dan 20 jaar biologisch en hier dan ook volledig op ingesteld,

Werktuigen en tractoren:

In de koop zit voornamelijk het materiaal voor de kaasmakerij. Verder zijn er 4 tractoren, 2 kiepkarren, een maaimachine , grote schudder en wierser ; ronde balenpers. Verder wordt er veel gewerkt met de Cuma ( werktuigen coöperatie )

Bedrijfsgebouwen:

De schapenstal is zeer recent uit 2014/2015; met voerhekken en voerbanden. De melkstal is een  Alvalaval  2×18 swingover; dus makkelijk door 1 persoon te melken. Met automatische krachtvoerdistributie door aflezing van de oornummers.

Ook de kaasmakerij is recent en goed gekeurd volgens de huidige normen.  Het afvalwater wordt via 3 lagunes gezuiverd. Er wordt voornamelijk “Tomme” gemaakt, een wat grotere kaas die langere tijd moet rijpen. Verder kleine schapenkaasjes, yoghurt  en kwark.  Dus er is ook een speciale zaal voor het pasteuriseren en op temperatuur houden van de yoghurt. Enkele afrijpruimtes, koelruimtes en een kunstmatige kelder.

De 20 Montbeliarde koeien hebben een ruime hoge houtbouw stal; maar staan gedurende de winter wel aan de ketting en worden ook nog in de bus gemolken. Door het installeren van een kleine melkput is dit vrij eenvoudig te moderniseren.  En door de bosrijke percelen kunnen de dieren lang buiten blijven, zelfs in de winter staan ze vaak alleen ’s nachts binnen.

Verder is er nog een recente biggenstal; volledig op norm; de biggen liggen in strohokken met een betonplaat voor de voederbakken. Het gebouw is voorzien van leidingen die de restproducten direct uit de kaasmakerij aanvoeren; een krachtvoer silo, een gierput en een mestplaat.

Verder is er een stroloods, een opslagloods voor materiaal en een oude stenen schuur op het binnen erf.

Veestapel :

De veestapel bestaat uit 400 Bio melkschapen , die in twee groepen lammeren om het hele jaar door over melk te kunnen beschikken + de aanwas.

En twintig stuks  Bio Montbeliarde koeien + jongvee.

Verder zijn er een veertigtal  biggen, die met de restproducten van de kaasmakerij 4/5 maanden worden opgefokt. (Dit is via een contract met een firma die zorgt voor aanvoer en afvoer van de BIO biggen)

De woning: 

Op het erf staat een groot woonhuis in een goede staat van onderhoud,  Bestaande uit een woonkamer, een keuken en een kantoor met eigen ingang. Op de etage 5 slaapkamers en een badkamer.

Onder dezelfde kap is een gite voor 12 personen, met een woonkamer met open keuken, een slaapkamer en badkamer. Op de etage nog 5 slaapkamers en een tweede badkamer.

De verhuur van de gite heeft in 2018 € 7500 opgeleverd.

Er is 1 centrale verwarming voor het huis en de gite. Deze verwarmingsketel wordt op hout gestookt.

In de beide woonkamers zitten ook nog open haarden voor de gezelligheid.

Bedrijfspremie:

Jaarlijkse subsidie bedroeg in 2018  € 46 000  en de EBE bedroeg meer als € 115.000.

Algemeen:

Het bedrijf ligt vlaknaast een klein dorpje; op 14 km ligt een stadje met alle voorzieningen.

Supermarkt, artsen en scholen. En op 25 km ligt Moulins  met een ziekenhuis en grote winkelcentra.

De kaasafzet gaat via bestellingen die op woensdag richting het noorden  met de koelauto geleverd worden; donderdags is de levering richting de grote stad ten zuiden; en op vrijdagochtend staan ze op een grote markt ten Noorden. Verder is er een grossier uit Parijs en een Bio-coöperatie die de producten rechtstreeks op het bedrijf komen halen. De aan huis verkoop is niet noemenswaardig.

Vraagprijs:

De vraagprijs voor 80 ha eigendomsgrond , 15 ha pachtovername ; het woonhuis ,de bedrijfsgebouwen , waaronder de volledig ingerichte kaasmakerij ; de machines en de veestapels en de toeslagrechten                                                                                                                                                                                                                                                                                                               –                                                                                               prijs inclusief makelaarskosten        945.000€ 

Exclusief notari kosten 7% en exclusief de voorraden.

Mogelijkheid tot pachten van de grond i.p.v aankoop.