BIO melkveebedrijf op 118 ha met mestvergister en tuinbouwkassen in het departement Loir et Cher (41), omgeving Vendôme. Ref. IVH 324

€ 1.120.000 exclusief

Omschrijving

Structuur : Het werk wordt gedaan door de 2 partners en verschillende werknemers.

De mestvergisting is ondergebracht in een aparte onderneming en  heeft één fulltime arbeidskracht nodig. De tuinbouw biedt momenteel werk aan 2 werknemers maar dit kan worden uitgebreid of verminderd.

Grond: De boerderij heeft een oppervlakte van 118 ha en alle grond wordt op lange termijn verpacht aangeboden. De mogelijkheid bestaat om 80 ha te kopen.

Het bouwplan bestaat uit is ongeveer 14 ha tarwe (zaadteelt), 12 ha kuilmaïs, en meteil  (mengsel van granen en veldbonen, wikke… ) die ingekuild wordt voor de mais-inzaai en waarvan 12 ha gedorst wordt. 70 ha tijdelijk grasland.

Het land is bijna allemaal ploegbaar en gedraineerd. Op 90 ha is irrigatie mogelijk.

90 ha ligt rond de gebouwen, ideaal voor begrazing. Er ligt 26 ha aan de andere kant van het dorpje.  Het bedrijf is  sinds 2008 biologisch. Er is veel aandacht besteed aan het planten van bomen en heggen, de humusstructuur  van de grond door gebruik van groenbemesters en lange gewasrotaties.

Er is een waterput geslagen (25m3 /h) met een retentievijver. Dit is voldoende voor de drinkwatervoorziening van het vee, water voor de melkstal en het huis, het besproeien van de groenten en het overschot voor irrigatie van de velden.

Bedrijfsgebouwen :

Melkveestal 1950m² (bouwjaar 1993) met 98 ligboxen, voorzien van matrassen en dik ingestrooid; de loopgangen worden geschoven met een trekker  naar het mestplatform van 500m²  met daarachter gierputten. 105 koeplaatsen in de voerhekken  en een brede voergang in het gebouw.

De melkstal Delaval dateert uit 1996 en bestaat uit een 2 x10 met snelle uitloop, melkmeters en automatische afname. De vloer is in hoogte verstelbaar en verwarmd voor het comfort van de melker. Er is ook een verwarmd kantoor en kantineruimte  in de stal.

Naast de melkvee stal staat een stal van 500m² voor de vaarzen. Dit is een strostal met voerhekken.

Er is een opslagloods van 250m² voor stro en een loods van 300m² voor de opslag van materieel. Hier staan ook de graansilo’s.

Er zijn  verschillende sleufsilo’s voor kuilmaïs en andere produkten.

Mestvergister :

Deze is gebouwd in 2011 met  vast contract (20 jaar) voor levering van elektriciteit. Daarna opnieuw onderhandelen.

De warmte die vrijkomt wordt gebruikt voor verwarming van het huis, de kassen, de melkstal en de hooidrooginstallatie.

De vergister wordt voor 60% gevoed met mest uit de veehouderij. Hiervan is 10% afkomstig  uit het eigen bedrijf,  50% uit naburige bedrijven en voor de rest met externe inputs van bijvoorbeeld  graanafval van de coöperatie en diverse plantaardige restprodukten.  Het digestaat is goedgekeurd voor verspreiding op biologische grond.

Drooginstallatie  (1250m²),die met de warmte van de methanisatie-eenheid nog zuiniger is!

Er is een hooidrogerij met railuitrusting en een voerklauw,  en een automatisch ventilatiesysteem. Daarnaast is een deel van het gebouw ingericht voor vlakdroging, zodat diverse producten (houtsnippers, maïs, graan, luzerne etc.) op roostervloeren kan worden gestort en gedroogd , hetzij voor de boerderij zelf hetzij voor anderen.

Tuinbouwkassen:

Er staat een 1900m² dubbelwandige multispan kas (dekzeil vernieuwd in 2022) die vorstvrij wordt gehouden door de vergister en een tunnelkas van 780m². Daarnaast 2ha vollegrondstuinbouw. Alle planten worden in eigen beheer gezaaid. De groenten worden verkocht op de boerderij; er is een koelcel geïnstalleerd om het ophalen van bestellingen te vergemakkelijken en er wordt geleverd aan winkels, restaurants en aan “La Ruche qui dit oui”.  Deze tuinbouwactiviteit zou kunnen worden uitgebreid met de verkoop van planten, stand op markten en door uitbreiding van de sector, diversificatie naar medicinale planten etc.

Veestapel :

De veestapel bestaat uit 90 Prim’Holstein en Yersiy melkkoeie, de wat specialere rassen Kiwi en Froment du Léon en het bijbehorende jongvee. In totaal zo’n 160-170 dieren.

Het vee eet zoveel mogelijk eigen voerprodukten  en wordt behandeld met alternatieve geneesmiddelen, acupunctuur en homeopathie.

De melk wordt verkocht aan BIOLAIT en het vlees van koeien en afgemeste kalveren wordt verkocht in pakketten op de boerderij en op distributiepunten.

Aangezien er al een verkoopstructuur aanwezig is, zou er relatief gemakkelijk de produktie van kaas, yoghurt, ijs etc. aan toegevoegd kunnen worden.

Materieel :

Lijst op aanvraag. O.a. tractoren, 2 verreikers en materieel voor grondwerk, zaaien, grasoogst:  deels in eigendom deels in Cuma verband.

Woonhuis:

Open keuken naar de eet/woonkamer; 2 slaapkamers op de begane grond, rolstoeltoegankelijk, badkamer, wc.

Op de eerste verdieping bevinden zich 2 slaapkamers , een speelkamer, badkamer en wc.

Dubbele beglazing en goed geïsoleerd, verwarming door de warmte van de vergister.

Locatie:

De boerderij ligt op 3 km van het dorp. Het dorp heeft een bassisschool en diverse winkels. Middelbare scholen bevinden zich in een ander dorp. De stad Vendôme ligt op 15 km afstand.

De TGV stopt in Vendôme waardoor er een zeer snelle verbinding met Parijs is (42 min).

Het gebied is dynamisch met verschillende jonge boeren die zich er onlangs hebben gevestigd.

Vraagprijs: 1.120.000 € (exclusief voorraden, exclusief notariskosten)

Voor de bedrijfsgebouwen en het huis op 8ha grond,  materieel, veestapel en overdracht van pachten en premierechten op 110 ha.

De makelaarskosten worden gedeeld: 2,5% ex BTW ten laste van de verkoper en 2,5% ex BTW ten laste van de koper.

* Meer oppervlakte in eigendom is optioneel en komt bovenop de prijs.

Genoemde vraagprijzen zijn indicatief, niet contractueel.
Zaken, cijfers en prijzen in de tekst kunnen afwijken van de werkelijkheid.
Informeer naar de laatste stand van zaken per e-mail; info@avs-europe.nl
Of bel Annemiek: 0033-7 86 28 07 79